نحوه جایگذاری یک مفصل ران درون استخوان لگن
هنگامی که مفصل ران در می رود، تمام عضلات و عصب های اطراف آن دچار آسیب می شوند. بعضی اوقات این قسمت های آسیب دیده، توانایی ترمیم ندارند و باید تعویض شوند. در این مطلب نحوه جایگذاری مفصل ران درون استخوان لگن را بررسی خواهیم کرد. این عمل به عنوان جراحی تعویض مفصل لگن یا تعویض مفصل هیپ هم شناخته می شود. عموما این جراحی برای بیمارانی که دچار در رفتگی لگن، گیر افتادگی مفصل ران یا مشکلات دیگر مفصل ران هستند، تجویز می شود. این مفصل از بزرگترین و مهم ترین مفاصل بدن است که شامل سر استخوان ران و حفره لگن است. به دلیل تحرک زیاد مفصل ران و اینکه وزن بدن را تحمل می کند، مستعد آسیب های بسیاری است و جراحی تعویض مفصل لگن یکی از راه های درمان برای آسیب های احتمالی است.
علل نیاز به تعویض مفصل لگن
این جراحی اغلب برای بیماران مبتلا به آرتروز شدید، نکروز آواسکولار و یا کسانی که شکستی های سنگین دارند، انجام می شود. در ادامه برخی از علل را برای شما شرح داده ایم.
- آرتروز: از مهم ترین و شایع ترین علت های تعویض مفصل ران است. آرتروز در بسیاری از بیماران باعث می شود مفصل ران دچار فرسایش و ساییدگی شود.
- در رفتگی های مکرر: اگر لگن شما چندین بار دچار در رفتگی شود آسیب شدیدی می بیند و این آسیب ها باعث می شوند مفصل بسیار ضعیف شود.
- بیماری های التهابی: برخی از بیماری ها مانند روماتیسم مفصلی، مفاصل را ملتهب و تخریب می کنند.
- شکستگی ها: اگر دچار شکستگی شدید در استخوان ران شده اید که قابلیت ترمیم هم ندارد، بهترین گزینه تعویض مفصل لگن است.
مراحل جراحی تعویض مفصل لگن
به طور کلی این جراحی دارای مراحل زیر است.
- آمادگی قبلی بیمار: پیش از انجام جراحی پزشک معالج آزمایش های مختلف خون و تصویربرداری های لازم را تجویز می کند. بررسی وضعیت قلبی و ریوی بیمار هم برای انجام عمل ضروری است.
- برش و دسترسی به مفصل: یک برش در ناحیه لگن داده می شود تا جراح به محل مورد نظر دسترسی پیدا کند. بسته به تکنیک و مهارت پزشک شما، طول و محل برش تعیین می شود.
- برداشتن مفصل آسیب دیده: در این قسمت بخش های آسیب دیده در حفره لگن و مفصل ران برداشته می شوند. تبحر جراح در این بخش بسیار اهمیت دارد زیرا باید به گونه ای مفصل آسیب دیده را جدا کند که به بافت های سالم کمترین آسیب وارد شود.
- جایگذاری مفصل مصنوعی: بعد از اینکه قسمت های آسیب دیده جدا شدند، مفصل های مصنوعی در جای خود قرار می گیرند. این مفاصل از جنس فلز و پلاستیک های پزشکی هستند و مشابه سر استخوان ران و حفره لگن طراحی شده اند.
- بستن برش ها: بعد از انجام جایگذاری مفصل مصنوعی، برش ها بسته می شوند و بیمار به قسمت ریکاوری منتقل می شود. معمولا بیمار چند روز پس از عمل در بیمارستان می ماند تا عملکرد مفصل جدید تحت بررسی قرار گیرد
مراقبت های بعد از عمل
بعد از جراحی نیاز است تا از یک نفر کمک بگیرید زیرا به مراقبت و استراحت کافی احتیاج دارید. انجام دادن مواردی که در ادامه گفته می شود، سرعت بهبودی شما را بیشتر می کند.
- فیزیوتراپی: ممکن است جراح به شما جلسات فیزیوتراپی را پیشنهاد کند تا دوباره سلامت گذشته را پیدا کنید. تمریناتی به شما داده می شود که انجام دادن آن ها عضلات لگن و اطراف مفصل را تقویت می کند.
- داروها: استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهابی که پزشک به شما داده است می تواند قسمت های ملتهب مفصل را بهبود ببخشد.
- پرهیز از فعالیت های سنگین: از انجام دادن اعمال پرفشار و بلند کردن اجسام سنگین به شدت دوری کنید.
- استفاده از وسایل کمکی: در دوران نقاهت با استفاده از ابزارهایی مانند واکر یا عصا فشار وارد شده به لگن را کاهش دهید.
- پرهیز از نشستن طولانی: شاید تصور کنید نشستن راه مناسبی برای استراحت در این دوران باشد اما توجه کنید که نشستن طولانی باعث ایجاد لخته خون می شود.
- تغذیه مناسب: برای بهبود سریع زخم ها و جراحات، از انواع ویتامین ها و مواد غذایی مغذی استفاده کنید. با پرهیز از غذاهای چرب، می توانید از بالا رفتن وزن، که یکی از خطرات بعد از عمل است جلوگیری کنید.
عوارض جراحی تعویض مفصل لگن
به طور کلی اگر این جراحی توسط پزشک حاذق و ابزارهای بروز انجام شود عوارض شدیدی به همراه نخواهد داشت اما در ادامه به برخی از عوارض احتمالی اشاره خواهیم کرد.
- عفونت: ایجاد عفونت در محل جراحی یکی از عوارض شایع است. با رعایت بهداشت و مصرف دقیق آنتی بیوتیک ها می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
- لخته خون: ایجاد لخته خون در رگ ها که می تواند به سمت ریه حرکت کند و باعث آمبولی ریه شود. در صورت لزوم پزشک برای شما داروهای رقیق کننده تجویز می کند. شما هم با حرکت منظم می توانید خطر لخته شدن را کاهش دهید.
- فرسایش مفصل مصنوعی: مفصل جدید هم با گذشت زمان می تواند دچار ساییدگی و فرسایش شود که در این صورت نیاز به تعویض مجدد دارد.
- آسیب به اعصاب یا عروق: هنگام جراحی ممکن است عروق خونی یا عصب های نزدیک به آن ناحیه دچار آسیب شوند.
بهترین جراح برای جایگذاری مفصل ران در استخوان لگن
انتخاب یک جراح ماهر و با تجربه از مهم ترین تصمیماتی است که در ابتدای درمان می گیرید. با این حال موفقیت در این جراحی نیازمند همکاری بیمار، رعایت توصیه های پزشک و انجام مراقبت ها است. دکتر فرهاد شهبازی با سال ها تجربه و تخصص در زمینه جراحی های ارتوپدی، یکی از بهترین متخصصان در این زمینه هستند. با انتخاب دکتر فرهاد شهبازی می توانید اطمینان داشته باشید که خودتان را به یک پزشک حرفه ای و امن سپرده اید. جهت مشاوره و رزرو نوبت می توانید با شماره های مطب تماس بگیرید یا به صورت آنلاین وقت خود را از سایت رزرو کنید.